'' ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΧΘΕΝ '' Αργόν. Ακαθίστου Ύμνου. Αγ.Ι.Δαμασκηνού (7ος αιώνας). Byzantine Music.

982 views

0   0


Ο πολύ κατανυκτικός αυτός ύμνος, είναι μουσική του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού (7ος αιώνας) και ψάλλεται στην αρχή του Ακαθίστου Ύμνου . Σύμφωνα με το τυπικό της Μεγάλης Εκκλησίας ( Γ. Βιολάκη,) ψάλλεται ΑΡΓΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕΛΟΥΣ δύο φορές . Ξεκινάει το αργό αυτό μέλος ο Δεξιός Ψάλτης , επαναλαμβάνει το αυτό αργό μέλος ο Αριστερός.Την Τρίτη φορά είναι που ο Δεξιός ψάλλει το σύντομο. Μετά τον πρώτο οίκο το «Τη Υπερμάχω» είναι επίσης το του Αγίου Ιωάννου ΑΡΓΟΝ ΔΙΧΟΡΟΝ ! . Τα δε υπόλοιπα ΑΡΓΟΣΥΝΤΟΜΑ και σύντομα. Για τον λόγω αυτό είναι επιβεβλητέο τα αναλόγια να επανδρώνονται με Μουσικούς Ψάλτες γνώστες, οι οποίοι να μην δείχνουν αδιαφορία, για να ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ στην ταχύτητα των ύμνων.. Προκειμένου να μην «συνηθίζει» ο κόσμος να ακούει στις ακολουθίες αυτές σύντομα και πρόχειρα τους συγκεκριμένους αλλά και άλλους ύμνους .

Σε πολλές δε περιπτώσεις τυγχάνει το εκκλησίασμα να μην έχει ακούσει ποτέ ΤΑ ΑΡΓΑ ΑΥΤΑ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ όπως πρέπει ! ... Κάτι το οποίο προηγούμενες εποχές όχι πολύ παλαιές , ήταν αδιανόητο.. Αφού οι ακολουθίες έχουν αυτήν την μορφή εδώ και πολλούς αιώνες !!! Ο λόγος υπάρξεως των υπέροχων αυτών αργών μελών, είναι για να παρατείνεται η παρουσία των Πιστών στον Ναό, και να υποβάλλονται σε κατάνυξη και προσευχητική διάθεση μένοντας στον Ναό με ευχαρίστηση ! Καθώς η βιασύνη , ή η μη προσπάθεια αφοσιώσεως στο άκουσμα, και η συνεχής παρατήρηση του «ρολογιού», είτε από ψάλτες, είτε από το εκκλησίασμα, είναι δυστυχώς δείγμα « Μη Λειτουργικού ανθρώπου» ! .. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Ορθόδοξη λύση δεν είναι η προσπάθεια να συντομεύουν οι ύμνοι και ακολουθίες χάριν των ... ανυπομόνων ... ! Αλλά αντίθετα η Ορθόδοξη λύση, είναι η προσπάθεια από πλευράς ψαλτών να λέγονται οι ύμνοι σωστά, και η προσπάθεια από πλευράς ακροατών να γίνουν περισσότερο προσευχόμενοι και Λειτουργοί άνθρωποι......

Η Ωραιότητα της Πατριαρχικής Μουσικής έγκειται στην Μακραίωνη Παράδοση, της Αυθεντικής Μουσικής, μεταλαμπαδευόμενη από τον Δάσκαλο στον Μαθητή από γενεά σε γενεά, με την σοβαρότητα, την εντρύφηση και την ΜΥΗΣΗ που απαιτεί το τόσο Υψηλό Μουσικό άκουσμα το οποίο είναι Ζυμωμένο με την Πνευματικότητα και Ιερότητα των ύμνων της Θείας Λατρείας απαρχή της οποίας Μουσικής και δημιουργοί ήταν οι Μεγάλοι Άγιοι .
Ψάλλει ο αείμνηστος Μέγας Μύστης του 20ου αιώνα Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλος Στανίτσας.

A very beautiful Hymn which is chanted in the begining of the Akathist Hymn. The music of that Hymn is of Saint John of Damaskus (7th - 8th Century) . Chants with the aythentic Byzantine way, the unforgetable greatest musician of the Ekklisiatic music of the 20th century. The great Constantinopolitian Cantor Trasyvoulos Stanitsas ( 1910 - 1987+).

Published 1 year ago

Category Music Video  /  Orthodox Chants

View More
Comments

0 Comments